2. Španělské dobroty

 Momentálně jsem ve Španělsku, ale už je mi to tady dlouhý. Navštívila jsem spoustu měst a ochutnala všelijaké místní speciality. Věděli jste, že každý region má ty svoje, které v ostatních regionech příliš nenajdete? Nicméně jedna mě provázela na každém kroku a najedla jsem se jí do sytosti. Úplně jsem si zamilovala takovou tu jemně krájenou z prasátek krmených jen žaludy. Je taky pěkně drahá, pár gramů mě stálo 3,05 eur.

Vzpomínám si, jak jsem před rokem přijela do Valencie. Začínalo pomalu jaro, v ulicích rozkvétaly pomerančovníky a já dostala tip na výlet k jezeru Albufeira, kde se zrodila snad ta nejznámější španělská specialita. Ano, přesně ta. Rýže s mořskými plody, i když si ji můžete dát i s kuřecím nebo králičím masem. V malé vesničce byla za hubičku, jen 3,05 eur!

Z Valencie jsem se pak vydala do País Vasco, abych ochutnala jejich vyhlášené pinchos a také mořskou rybu dušenou v omáčce z olivového oleje, česneku a pálivých papriček. Ta za tu cenu 12,15 eur stála!

Pak už jsem se chtěla vydat směrem na jih, ale poté, co jsem se zastavila v úrodném vinařském regionu, kde jsem vypila spoustu nejznámějšího španělského vína (naštěstí nebylo drahé - 4,07 celá láhev!), jsem se rozhodla, že musím ještě do Galicie, abych si mořské plody užila pořádně a hlavně, abych vyzkoušela takovou tu jejich nohatou krásku udělanou na galicijský způsob. Ta mě úplně nadchla a dávala jsem si ji hned několik dnů za sebou, i když dvakrát levná zrovna nebyla. Stála mě rovných 11,14 eur! Poté, co jsem se jí pořádně nabažila, mě už čekala slunná Andalusie, její krásy, kultura a spousta studené rajčatové polévky. Té bych se mohla ujíst! Naštěstí stojí jen 2,07 eur. Ráda bych, ale poznala i jiná místa, a tak nad posledním talířem přemítám, kam se vydám příště...

Zkusil/a jsi už spoustu variant a žádná zatím nevedla ke zdárnému konci? Nevadí. Pokračuj, zde je nápověda: